Yksi tie syvemmälle hengellisiin aarteisiin

Periaatteessa ajattelemme, että Raamattu ja rukous kuuluvat kristityn hengelliseen elämään. Raamattua luetaan ja rukoillaan eli puhutaan Jumalalle. Raamatussa kuuntelemme Jumalan puhetta ja rukouksessa kerromme Hänelle tarpeemme ja kiitämme Häntä.

Mutta entä jos nämä voisikin yhdistää ja rukoilla Raamatun sanan kanssa ja avulla?

Yksi vaihtoehto on ignatiaaninen, meditatiivinen Raamattua rukoillen –menetelmä.

Menetelmä pohjautuu ohjauksessa annetun raamatunkohdan mietiskelyrukoukseen. Sinä voit itse kokeilla sitä, mutta paremmin pääset siihen sisälle hengellisen ohjauksen avulla. Saat jokaiseen rukoushetkeen oman raamatunkohdan.

Sukellat annetun raamatunkohdan maailmaan ja rakennat mielessäsi siitä ikään kuin näyttämön. Sinun on tärkeää astua myös itse tuolle tapahtuman näyttämölle ja osallistua siihen myös itse. Etsit omaa paikkaasi tapahtumassa, kohtaat tapahtuman muut henkilöt ja voit keskustella heidän kanssaan ja lopulta itse Jeesuksen kanssa.

Raamatunkohdan kanssa punoutuvat yhteen omassa elämässäsi ajankohtaiset, kipeät tai iloiset asiat ja kysymykset. Nämä oman elämän kysymykset ja asiat elävät mukanasi tuolla mieleen rakennetulla raamatunkohdan näyttämöllä ja niistä nousee aito keskustelu ehkä lopulta Jeesuksen kanssa. Saat kuulla mitä Hän vastaa sinulle.

Ignatiaanisen meditatiivisen rukouksen pidempi kestoinen toteuttaminen johtaa harjoittajansa vähitellen syvälle sekä itsetuntemukseen että Jumalan tahdon tuntemiseen. Se on kiehtova matka, jonka sopivuus itselle pitää kokea ja kokeilla. Parhaiten pääset alkuun, kun löydät kumppanin, joka on halukas kulkemaan rinnallasi ja joka auttaa sinua alkuun hiljentymisessäsi ja antaa tarvittavan raamatunkohdan.

Kun rukoilet ignatiaanisen raamattumeditaation avulla saat kohdata Raamatun äärellä yhtäältä itsesi, toisaalta Jumalan. Mietit, kuka sinä olet. Kohtaat oman elämäsi asioita, mutta et yksin. Jumala on Pyhässä Hengessä kanssasi, sillä rukous yhdistää teidät. Hän ilmoittaa itsensä sanassaan, mutta myös antaa käsityksen siitä, kuka sinä olet suhteessa Häneen. Kysymys ei ole analyyttisestä Raamatun sanan tarkastelusta vaan elävästä tapahtumasta. Sinua puhutellaan, sinä kuulet jotain itsellesi sillä hetkellä tärkeää. Rukous on vuorovaikutusta joskus ilman sanojakin.

Käytät lahjaksi saamaasi mielikuvitusta. Kohtaat tunteesi, jotka kertovat sinulle monenlaisista elämästäsi. Kaiken tämän saat pukea rukoukseksi. Vaikeatkin asiat kuuluvat tähän. Kaikkien näiden äärellä saat olla oma itsesi, jota Jumala rakastaa.

 

Erilaisia tapoja toteuttaa ignatiaanista raamattumeditaatiota

Ignatiaaninen spirituaaliteetti antaa mahdollisuuden uudenlaisiin kokemuksiin. Se on yksi tie Raamatun ja rukouksen maailmaan.

Ignatiaanisen menetelmän mukaisia retriittejä järjestetään sekä neljän päivän että kahdeksan päivän pituisina. Tiedot näistä löydät Toimintakalenterista.

Todellinen hengellinen koitos on hakeutua 30 päivän harjoituksiin, joita toteutetaan eri puolilla maailmaa, lähinnä Jesuiittojen keskuksissa. Suomessa 30 päivän harjoitukset on toteutettu kerran kolmen vuoden aikana, kolmessa 10 päivän jaksossa.

Ignatiaaninen arkiretriitti voidaan toteuttaa n. 8 viikon pituisena prosessina, jossa osallistuja sitoutuu päivittäin rukoilemaan itsekseen arjessaan 20-30 min ajan. Kerran viikossa hän tapaa ohjaajan kahdenkeskisessä puolen tunnin tapaamisessa, jossa käydään läpi kokemuksia ja saadaan lisää raamatunkohtia seuraavan viikon rukoushetkiä varten.

Jos paikkakunnallasi on ignatiaanisen retriitinohjaajakoulutuksen käynyt ohjaaja, voit kysyä mahdollisuutta myös henkilökohtaiseen ohjaukseen, jolloin käyt arkiretriitin 8 rukousviikkoa itseksesi hänen ohjauksessaan.