Via Silentii – Hiljaisen rukouksen luostariyhteisö

Via Silentii on luostariyhteisö, jonne hiljaiset rukoilijat kokoontuvat rukouskumppanin ja hetkipalvelijan ohjauksessa elämään luostarielämää ja vahvistamaan Jumalan läsnäoloa kristityn matkallaan.  Hiljaisen rukouksen luostariyhteisö toimii toukokuusta 2022 alkaen ympärivuotisesti. Jaettu näky kertoo paikasta, johon ihmiset voivat tulla ja jossa he voivat osallistua hiljaisuuden yhteisöön. Tällaista paikkaa voivat tarvita eri ikäiset kristityt nuorista aikuisista vanhuksiin. Via Silentii toimii Hiljaisuuden Ystävien yhteydessä, ja sen huomio on yksinkertaisuudessa, rukouksessa ja kilvoittelussa.

Vietin elokuussa joitakin päiviä Enonkosken luostariyhteisössä. Menin sinne intensiivistä sydänrukouksen harjoittamista varten, menin ”luostariin” muutamiksi päiviksi. Osallistuin hetkipalveluihin, ruokailuun ja hoidin pieniä työtehtäviä tunnin tai kaksi päivittäin. Lisäksi olin hiljaisessa rukouksessa kolmisen tuntia päivässä. Paikalla ollut kesäteologi tuli mukaan osaksi aikaa. Jaoimme myös kokemuksia ja ajatuksia.”

”Minulle valkeni, että eläkeläisenä voisin olla tällä tavalla luostarissa kuukauden tai ainakin kaksi viikkoa vuosittain ja jakaa rukoushiljaisuuden toisten kanssa, opettaakin hiljaisuutta yhtenä päivänä, pitää jakamishetken päivittäin. Palkkaa en tarvitsisi. Ehkä meitä olisi muitakin kuin minä, jotka olisivat valmiit samaan? Jaoin ajatuksen paikalla olijoille ja siitä innostuttiin.”

”Olen jakanut ideaa sittemmin muillekin tutuille ja lähes kaikki innostuvat. Puhuin myös Hiljaisuuden Ystävien Juha Tanskan kanssa ja hän otti idean avosylin vastaan.”

Näin kertoo Sirkku Aitolehti idean heräämisestä.

Hiljaisuuden viljelyä säännöllisessä päivärytmissä

Tämän näyn nyt toteutuessa Suomessa on aina tarjolla paikka, johon voi vetäytyä hiljentymään, harjoittamaan hiljaista rukousta kokeneen rukouskumppanin kanssa ja johdolla. Kuin luostari, johon voi mennä kilvoittelemaan, sekä etsimään ja vahvistamaan polkua Jumala-yhteyteen.

Seitsemän henkeä oli koolla 1.10.2021 Haminassa ottamassa askeleita kohti tällaista uutta rukousyhteisöä. Sen jälkeen neuvonpitoa on jatkettu Hiljaisuuden ystävien, Enonkosken luostariyhteisön ja verkostojen kanssa. Vuonna 2022 toimintaa on Poitsilan kartanon yhteydessä Haminassa (viikot 18-22, 36-52 / Tikkupolku 1, Hamina) sekä Enonkosken luostariyhteisössä (viikot 23-35 / Ihamaniementie 848, Ihamaniemi). Vaikka paikka vaihtuu, rukoileminen jatkuu ja yhteisö on koolla.

Hiljaisen luostariyhteisön päivään kuuluvat yhteiset hiljaisen rukouksen jaksot, hetkipalvelukset, työpalvelus (noin 1-2 h) sekä yhteinen keskustelutunti jakamista varten. Päivään kuuluvat myös ateriat ja oma hiljainen aika. Opetusjaksot ovat maanantaina ja lauantaina ja sunnuntaina on yhteinen ehtoollinen.

Viitekehys on avarasti kristillinen ja ekumeeninen. Hiljaisuutta voi lähestyä monin tavoin – esimerkiksi ignatiaanisen rukouksen, kristillisen meditaation, kristillisen joogan, rukouslaulujen, Taize-hiljaisuuden, Lectio Divinan, pyhiinvaelluksen, meditatiivisen tanssin ja sydänrukouksen (Centering Prayer) avulla.

Hiljaisen rukouksen luostariyhteisön muodostavat rukouskumppanit, hetkipalvelijat sekä hiljaiset rukoilijat, jotka kulloinkin ovat mukana yhdessä rukoilemassa, elämässä luostariyhteisön ohjelman mukaan.

Rukouskumppanit muodostavat verkoston, joka ylläpitää rukousta luostariyhteisössä. Rukouskumppani on jonkun hiljaisen rukouksen muodon osaaja ja sen harjoittaja. Hän sitoutuu olemaan luostariyhteisössä 1-2 viikkoa vuodessa korvauksetta. Hän noudattaa yhteisön päivä- ja viikko-ohjelmaa ja siten antaa aikaansa ja osaamistaan, omastaan. Päivittäin hän kutsuu mukaansa ja ohjaa hiljaiseen rukoukseen kulloinkin läsnä olevat ihmiset ja antaa viikossa kaksi opetusjaksoa rukouksesta. Lisäksi hän ohjaa päivittäisen jakamiseen tarkoitetun yhteisen keskusteluhetken. Kyse on vapaaehtoisesta palvelusta, ei työstä. Luostariyhteisössä toimimisen lisäksi rukouskumppani viljelee hiljaisuutta omassa elämässään.

Rukouskumppanin kanssa yhteisön ohjelmasta vastaa hetkipalvelija. Nämä kaksi yhdessä muodostavat palveluparin. Hetkipalvelijan tehtävänä on vastata kolmesta hetkipalvelusta päivässä, ottaa vastaan hiljaiset rukoilijat ja opastaa heitä talon asioissa, jakaa päivittäiset työpalvelut ja vastata yhdessä rukouskumppanin kanssa ehtoollisesta. Palveluparista jompikumpi on pappi. Palveluparit kokoontuvat rukoilemaan, vaikka paikalla ei sillä viikolla olisi muita. Luostariyhteisö on siis näin toiminnassa aina.

Kilvoittelun kutsun kuuleva ihminen voi hakeutua hiljaiseksi rukoilijaksi luostariyhteisöön viikoksi, tai myös pidemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi. Hänen toivotaan osallistuvan päivittäiseen ja viikoittaiseen ohjelmaan. Osallistujat sitoutuvat noudattamaan yhteisön ja tukipalveluita tuottavan talon tapoja. Tukipalveluilla tarkoitetaan majoitusta ja aterioita. Yhteisön tarkoituksena on tukea hengellistä kasvua ja kilvoittelua rukouksessa. Yhteisö ei ole ensisijaiselta olemukseltaan toipumiskoti tai lomapaikka.

Toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön, joten yhteisöön tulevat maksavat vain ylöspidosta kulloisellekin ”talolle”. Hiljaisen rukoilijan hinta majoituksesta ja ruoasta on 60 €/vrk, toisella viikolla 50 €/vrk, kolmannella 40 €/vrk. Ilmoittautua voit vaikka heti tämän sivun kautta mutta viimeistään 10 päivää ennen saapumistasi. Luostariyhteisön ruokana on pääasiassa laktoositon kasvisruoka. Valtaosa siitä toteutetaan valmiista aineksista ja resepteistä kulloinkin paikalla olevalla joukolla työpalveluksena.

Yhteistyötä toivotaan

Pyrkimyksenä on tarjota jotain perinteisten retriittien lisäksi ja rinnalla, ei kilpailla kenenkään kanssa. Tavoitteena on vahvistaa kulttuuria, jossa spiritualiteetilla on entistä enemmän tilaa ja voimaa. Yhteistyötä toivotaan toimijoiden kanssa, joilla on avarasta kristillisyydestä nouseva hiljaisen rukouksen kutsumus.

Via Silentii aloitti toimintansa 1.5.2022 ja sen tarkoitus on olla avoin hiljaisille rukoilijoille joka päivä vuoden loppuun saakka, jolloin alkaa uusi vuosi ja toiminta toivottavasti edelleen jatkuu saatujen kokemusten rikastuttamana.

Hankkeen koordinaattorina toimii pappi Ari Kotisaari. Via Silentiin ohjausryhmässä ovat Kotisaaren lisäksi Sirkku Aitolehti, Sirpa Juola, Pauliina Kainulainen ja Lauri Maarala. Ohjausryhmän tehtävänä on luoda rakenteita toiminnalle.

Miltä tämä kuulostaa sinun korvissasi tai sydämessä? Tulisitko mukaan jollakin tavalla – rukouskumppanina, hetkipalvelijana tai hiljaisena rukoilijana?

Lisätietoja:

Ari Kotisaari

ari.kotisaari@outlook.com

040 5039998

Hyödyllisiä linkkejä:

https://www.hiljaisuudenystavat.fi/luostariyhteison-paivaohjelma/

https://www.hiljaisuudenystavat.fi/ohjeet-luostariyhteisoon-saapuville/

Ilmoittautumissivun löydät täältä.

Vuoden 2022 Via Silentiin kokoontumispaikat:

-Poitsilan kartano (viikot 18-22, 36-52): Tikkupolku 1, 49460 Hamina

-Enonkosken luostariyhteisö (viikot 23-35): Ihamaniementie 848, 58180 Ihamaniemi