Tiedote 29.9.2023

TIEDOTE, vapaa julkaistavaksi 29.9.2023

Hiljan päivän uutinen! Maailman vanhimman hartauskirjan julkaisuoikeus siirtyi Hiljaisuuden ystäville.

Päivän Tunnussana -kirja on ilmestynyt suomeksi jo 120 vuotta peräkkäin. Vuodesta 2024 alkaen kirjaa julkaisee Hiljaisuuden Ystävät ry. Kirja on ekumeeninen sillanrakentaja, joka avaa tietä Raamattuun ja hiljentymiseen. Hiljan päivän (8.10.) aikaan Hiljaisuuden ystävät nostaa vuosittain esiin hiljentymisen merkitystä.

Perinteikkään Päivän Tunnussana -kirjan juuret juontavat Saksan Herrnhutiin, vuoteen 1731. Pientä hartauskirjaa on julkaistu siitä alkaen vuosittain, eikä perinne ole katkennut kertaakaan. Nykyään kirja ilmestyy 60 kielellä. Saksankielistä alkuteosta (Die Losungen) voidaan kutsua maailman vanhimmaksi säännöllisesti ja edelleen julkaistavaksi, Raamattuun perustuvaksi hartauskirjaksi. Kirja on antanut ihmisille lohdutusta, neuvoja, rohkaisua ja voimaa jo yli 290 vuoden ajan.

Päivän Tunnussanan alkuperäisteos syntyi rohkaisuksi pakolaisille 1700 -luvulla, jolloin luterilainen kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzerdorf (1700–1760) antoi tulijoiden asettua mailleen. Päivittäin vaihtuvaa tunnussanaa kierrettiin aluksi kertomassa talosta taloon. Pysyvämmän asutuksen myötä Päivän Tunnussanan kotipaikka sai nimen Herrnhut, Herran suoja. Sota Ukrainassa on tuonut pakolaisia jälleen myös Herrnhutiin.

Päivän Tunnussanaa käyttää ja lukee yli miljoona ihmistä joka päivä ympäri maailmaa, tänäänkin. Raamatunjakeet ovat kaikkialla samat, mutta niitä otetaan vastaan kaikenlaisissa elämäntilanteissa. Kirja kulkee mukana arjessa ja sukupolvien jatkumossa: laukuissa, taskuissa, pöydillä ja käsissä. Kriisiaikoina se on tuonut erityistä lohtua.

Päivän Tunnussanan suomenkielistä painosta julkaisee vuodesta 2024 alkaen Hiljaisuuden Ystävät ry. Kirjan julkaisuoikeus siirtyi Hiljaisuuden ystäville Karjalan (alunp. Sortavalan) Evankeliselta Seuralta ja työ jatkuu Herrnhutin veljesseurakunnan antamalla julkaisuluvalla. Suomeen Päivän Tunnussanan toi vuonna 1905 Sortavalan seminaarin lehtori Konrad Alexis Hougberg (myöh. Waaranen, 1849–1923). Suomenkielinen painos on nykyään yksi maailman suurimmista. Päivän Tunnussanan kotipaikkana on Hiljaisuuden Ystävien omistama Poitsilan kartano Haminassa. Arkipäivisin kartanon täyttävät Kymenlaakson opiston opiskelijat ja viikonloppuisin samat opiskelutilat muuntuvat retriittikäyttöön.

Päivän Tunnussanassa on vuoden jokaiselle päivälle kaksi lyhyttä tekstiä Raamatusta. Varsinainen tunnussana on Vanhasta testamentista ja ne arvotaan 1800 jaetta käsittävästä kokoelmasta. Uuden testamentin sanat eli opetussanat veljesseurakunta valitsee täydentämään tunnussanoja. Jokaiselle päivälle annetaan myös pari raamatunkohtaa itse etsittäviksi ja näin rakentuu raamatunlukuohjelma.

Vuoden 2024 Päivän Tunnussanassa on piispa Mari Leppäsen kirjoittama esipuhe. Kirja ilmestyy kahdessa koossa (8 x 12 cm ja 11 x 16 cm). Sen on toimittanut pastori Tuuli Kotisalo ja taittanut Maarit Rousku-Wauters. Kirjalla on monia käyttötapoja. Sitä voi käyttää lahjana, lohtuna, perinteen ylläpitäjänä, yhteyden välineenä, toiminnallisena kirjana, arjen rukouksen rytmittäjänä, hyvinvoinnin vaalijana ja kristillisen spiritualiteetin vahvistajana.

Hiljan päivän (8.10.) aikaan Hiljaisuuden ystävät nostaa vuosittain esiin hiljentymisen merkitystä. Hyvää, tulevaa Hiljan päivää!

Yhteydet:

Susanna Erätuli, viestintä- ja koulutussuunnittelija

susanna.eratuli@hiljaisuudenystavat.fi, 0500 500 520

Hiljaisuuden Ystävät ry, Tikkupolku 1, 49460 Hamina.

www.paivantunnussana.fi, @paivantunnussana

www.hiljaisuudenystavat.fi, @hiljaisuudenystavat   

Valokuvat: WeTransfer -linkki täysikokoisiin kuviin osoitteessa: https://we.tl/t-2QtTHppolU

  1. Pastori Tuuli Kotisalo (pystykuva)
  2. Toiminnanjohtaja Juha Tanska (vaakakuva)
  3. Päivän Tunnussana auttaa hiljentymään (vaakakuva)
  4. Pieni ja iso Päivän Tunnussana -kirja (pystykuva)
  5. Pieni ja iso Päivän Tunnussana -kirja (vaakakuva)
  6. Hiljan päivän kuva, jossa Päivän Tunnussana päivämäärällä 8.10.2023 (neliö)

Valokuvaaja: Heikki Nenonen

Materiaali löytyy myös osoitteesta: www.hiljaisuudenystavat.fi/hiljan-paiva-2023/

Sometunnisteet: #päiväntunnussana #hiljentyminen #hartauskirja #hiljanpäivä


Hiljaisuuden Ystävät ry on koti ihmisille ja yhteisöille, jotka vaalivat kristillistä rukoushiljaisuutta, luomakunnan eheyttä ja lähimmäisenrakkautta. Yhdistyksen arvoja ovat myötätunto, ilo, yhteisöllisyys ja ystävyys luomakunnan kanssa. Arvojen ytimessä on inkarnaation, kolmiyhteisen Jumalan ihmiseksi tulemisen salaisuus. Hiljaisuuden Ystävät kouluttaa kristillisen spiritualiteetin ohjaajia ja harjoittaa julkaisutoimintaa. Yhdistys toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksen pohjalta, ekumeenisessa hengessä. Yhdistys viestii hyvän hiljaisuuden teemoista erityisesti Hiljan päivän 8.10. aikaan vuosittain.