Ohjeet luostariyhteisöön saapuville

Via Silentiin luostariyhteisöön hiljaiseksi rukoilijaksi – mitä sinun on hyvä tietää

Sinut otetaan vastaan. Luostarissa on aina paikalla palveluparina rukouskumppani ja hetkipalvelija, viikon jaksoissa, riippumatta siitä onko muita hiljaisia rukoilijoita paikalla. Rukouskumppani on jonkun hiljaisen rukouksen osaaja ja sen harjoittaja, joka on luostarissa oman kilvoittelunsa vuoksi ja kutsuu mukaansa ja ohjaa hiljaiseen rukoukseen kulloinkin läsnä olevat ihmiset, siis sinut. Hän myös opettaa kahdesti viikossa harjoittamastaan rukouksen muodosta ja ohjaa päivittäiset jakamiseen tarkoitetut yhteiset keskustelutilaisuudet. Kulloinkin palveluvuorossa oleva rukouskumppani ja hänen viitekehyksensä sekä hetkipalvelija näkyvät vuosikalenterista.  Hetkipalvelija ottaa vastaan uudet hiljaiset rukoilijat (saapumisaika ilmoittautumisen mukaan), vastaa päivittäisistä hetkipalveluista sekä jakaa kullekin päivittäiset työpalvelutehtävät.  Palvelupari yhdessä toimittaa sunnuntain ehtoollisen (klo 12).

Omalla autolla on parhaat yhteydet Poitsilan kartanoon (Tikkupolku 1, 49460 Hamina). Julkisilla kulkuvälineillä saapuminen on tiettyinä aikoina vaivatonta ja joinakin ajankohtina haastavampaa. Löydät tietoa julkisista kulkuyhteyksistä esimerkiksi VR:n ja Matkahuollon kautta. Myös OnniBus liikennöi Haminan keskustaan, josta on vain noin kahden kilometrin matka kartanolle. Lähimmät rautatieseisakkeet ovat Kyminlinna (etäisyys Poitsilan kartanoon noin 18 km, Kyminlinna, 48100 Kotka) ja Tavastila (etäisyys Poitsilan kartanoon noin 15 km, Tavastilansuora 116, 49300 Kotka).

Asuminen. Via Silentiissa jokaisella on oma huone. Pesutilat ovat joko omassa huoneessa tai yhteisiä. Kullakin tulee olla mukanaan omat lakanat, tyynyliina, pyyhe ja hygieniatarvikkeet. Luostariyhteisön käyttöön on varattu kullekin viikolle 6-10 hiljaisen rukoilijan paikkaa, sekä paikat rukouskumppanille ja hetkipalvelijalle. Käytössä olevat tilat eivät valitettavasti ole kaikilta osin esteettömiä.

Ruokailu. Elämä luostariyhteisössä on vaatimatonta. Ruoka valmistetaan yleensä yhdessä – hetkipalvelijan tilaamista tarvikkeista ennakkoon laadittujen reseptien pohjalta – ja se on pääasiassa laktoositonta kasvisruokaa (ja aina sitä pyytäneille). Myös gluteeniton ruokavalio ja keliakiaa sairastavat voidaan useimmiten ottaa huomioon ruoanvalmistuksessa, mutta ole siinä tapauksessa itse aloitteellinen asiassa. Mikäli sinulla on edellä mainituista poikkeavia ruokarajoitteita, tulee sinun itse varustautua siihen. Keittiössä on tarkka tieto siitä, mitä aineita kussakin ateriassa käytetään (esim. jos olet allerginen pähkinöille).

Turvallisuus. Poitsilan kartanossa on talkoolaisvakuutus, jonka piirissä myös me hiljaiset rukoilijat olemme.

Tärkeää on toisten hiljaisuuden viljelijöiden kilvoittelun kunnioittaminen niin, ettei tule häirinneeksi sitä. Luomme yhdessä luostarista turvallisen tilan kunnioittamalla myös toistemme erilaisuutta ja jokaisen omaa hengellistä matkantekoa. Luostariyhteisön rinnalla Poitsilassa toimii Kymenlaakson opisto, joten myös opiskelijoita, opettajia ja talon henkilökuntaa on paikalla arkisin.

Ja otathan vuodenajan ja sääolot huomioiden riittävästi lämmintä vaatetta, sillä joskus osa ohjelmasta voi olla ulkona tai lämmittämättömässä kappelissa.

Hiljaisuutta ja keskusteluja. Hiljaisille rukoilijoille – siis sinulle – ei varata kahdenkeskistä sielunhoidollista tai hengellisen ohjauksen aikaa, vaan jakamisen ja esiin nousevien kysymysten ensisijainen paikka on päivittäinen jakamistunti ryhmässä. Spontaaneita keskusteluja – myös kahden välisiä – syntynee aterioilla ja iltapäivän vapaahetkinä. Täysi hiljaisuus luostariyhteisössä alkaa päivällisen jälkeen klo 18.30 ja kestää aina seuraavan päivän lounaaseen klo 11.30. On hyvä tiedostaa, että paikalla on arkisin ja joskus viikonloppuisinkin myös muuta toimintaa, ja siihen osallistuvia ihmisiä hiljaisuusvelvoite ei koske.

Sähköiset laitteet, kuten kännykät, padit ja tietokoneet, pidetään luostarissa joko kiinni tai äänettömällä. Rohkaisemme kaikkia vain välttämättömään asiointiin netissä, somessa tai luostarin ulkopuolelle viestimisessä. Uskomme tämän tukevan hiljaisen rukouksen aikaasi yhteisössä. 

Osallistuminen. Sinun odotetaan osallistuvan päivä- ja viikko-ohjelmaan – niin rukouksiin, hartauksiin kuin työpalveluunkin, kuitenkin omia voimavarojasi kuunnellen. Jokainen yhteisössä vastaa omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Voimme siis ottaa vain 18 vuotta täyttäneitä aikuisia luostariyhteisöömme.

Osallistujat sitoutuvat noudattamaan yhteisön ja tukipalveluita tuottavan talon tapoja. Tukipalveluilla tarkoitetaan majoitusta ja aterioita. 

Via Silentii ei ole ensisijaiselta olemukseltaan lomapaikka, vaan sen tarkoituksena on tukea hengellistä kasvua ja kilvoittelua rukouksessa.