Ohjeet luostariyhteisöön saapuville

Via Silentiin luostariyhteisöön hiljaiseksi rukoilijaksi – mitä sinun on hyvä tietää

Sinut otetaan vastaan. Luostarissa on aina paikalla palveluparina rukouskumppani ja hetkipalvelija, viikon jaksoissa, riippumatta siitä onko muita hiljaisia rukoilijoita paikalla. Rukouskumppani on jonkun hiljaisen rukouksen osaaja ja sen harjoittaja, joka on luostarissa oman kilvoittelunsa vuoksi ja kutsuu mukaansa ja ohjaa hiljaiseen rukoukseen kulloinkin läsnä olevat ihmiset, siis sinut. Hän myös opettaa kahdesti viikossa harjoittamastaan rukouksen muodosta ja ohjaa päivittäiset jakamiseen tarkoitetut yhteiset keskustelutilaisuudet. Kulloinkin palveluvuorossa oleva rukouskumppani ja hänen viitekehyksensä sekä hetkipalvelija näkyvät vuosikalenterista.  Hetkipalvelija ottaa vastaan uudet hiljaiset rukoilijat (saapumisaika ilmoittautumisen mukaan), vastaa päivittäisistä hetkipalveluista sekä jakaa kullekin päivittäiset työpalvelutehtävät.  Palvelupari yhdessä toimittaa sunnuntain ehtoollisen.

Omalla autolla on parhaat yhteydet niin Poitsilan kartanoon Haminaan (Tikkupolku 1) kuin Enonkosken luostariyhteisöön (Ihamaniementie 848). Julkisilla kulkuvälineillä saapuminen voi olla hankalaa. Löydät tietoa julkisista kulkuyhteyksistä esimerkiksi VR:n ja Matkahuollon kautta.

Asuminen. Via Silentiissa jokaisella on oma huone. Pesutilat ovat joko omassa huoneessa tai yhteisiä. Kullakin tulee olla mukanaan omat lakanat, tyynyliina, pyyhe ja hygieniatarvikkeet.

Ruokailu. Elämä luostariyhteisössä on vaatimatonta. Ruoka valmistetaan osittain yhdessä – emännän hankkimista tarvikkeista hänen laatimin reseptein – ja se on kaikille pääasiassa laktoositonta kasvisruokaa (ja aina sitä pyytäneille). Mikäli sinulla on tästä poikkeavia ruokarajoitteita, tulee sinun itse varustautua siihen (esim. gluteenittomaan leipään). Keittiössä on tarkka tieto siitä, mitä aineita kussakin ateriassa on käytetty (esim. jos olet allerginen pähkinöille). Aamu- ja iltapalalla on tarjolla myös leikkelettä.

Turvallisuus. Sekä Poitsilan kartanossa että Enonkosken luostariyhteisössä on talkoolaisvakuutus, jonka piirissä myös me hiljaiset rukoilijat olemme.

Tärkeää on toisten hiljaisuuden viljelijöiden kilvoittelun kunnioittaminen niin, ettei tule häirinneeksi sitä. Luomme yhdessä luostarista turvallisen tilan kunnioittamalla myös toistemme erilaisuutta ja jokaisen omaa hengellistä matkantekoa.

Ja otathan vuodenajan ja sääolot huomioiden riittävästi lämmintä vaatetta, sillä joskus osa ohjelmasta voi olla ulkona tai lämmittämättömässä kappelissa.

Hiljaisuutta ja keskusteluja. Hiljaisille rukoilijoille – siis sinulle – ei varata kahdenkeskistä sielunhoidollista tai hengellisen ohjauksen aikaa, vaan jakamisen ja esiin nousevien kysymysten ensisijainen paikka on päivittäinen jakamistunti ryhmässä. Spontaaneita keskusteluja – myös kahden välisiä – syntynee aterioilla ja iltapäivän vapaahetkinä. Täysi hiljaisuus luostariyhteisössä alkaa päivällisen jälkeen klo 18.30 ja kestää aina seuraavan päivän lounaaseen klo 11.30. On hyvä tiedostaa, että ajoittain paikalla on myös muuta toimintaa, ja siihen osallistuvia ihmisiä hiljaisuusvelvoite ei koske.

Sähköiset laitteet, kuten kännykät, padit ja tietokoneet, pidetään luostarissa joko kiinni tai äänettömällä.  Rohkaisemme kaikkia käyttämään nettiä tai käymään somessa tai viestimään luostarin ulkopuolelle vain välttämättömissä asioissa. Uskomme tämän tukevan hiljaisen rukouksen aikaasi yhteisössä. 

Osallistuminen. Sinun odotetaan osallistuvan päivä- ja viikko-ohjelmaan – niin rukouksiin, hartauksiin kuin työpalveluunkin, kuitenkin omia voimavarojasi kuunnellen. Jokainen yhteisössä vastaa omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Voimme siis ottaa vain 18-vuotta täyttäneitä aikuisia luostariyhteisöömme.

Osallistujat sitoutuvat noudattamaan yhteisön ja tukipalveluita tuottavan talon tapoja. Tukipalveluilla tarkoitetaan majoitusta ja aterioita. 

Via Silentii ei ole ensisijaiselta olemukseltaan lomapaikka, vaan sen tarkoituksena on tukea hengellistä kasvua ja kilvoittelua rukouksessa.