Ohjattu Lectio Divina -raamatuntutkiskelu Luuk. 11:5-13

Pieni johdanto Lectio Divina – raamatuntutkiskeluun ja rukoukseen

Lectio Divina tarkoittaa kirjaimellisesti jumalallista tai pyhää lukemista. Kyseessä on hyvin vanha rukousperinne, joka juontaa juurensa varhaiseen luostarikilvoitteluun.

Tämän rukoilevan raamatunluvun tarkoituksena on antaa Jumalan Sanan tavoittaa mielen ja sydämen syvyydet, sulkea pois maailman häly ja johtaa sisäiseen hiljaisuuteen, jossa voimme kohdata Jumalan ja jossa hän jo odottaa meitä.

Jumalan sanan mietiskely ei kuitenkaan tarkoita maailmasta pakenemista. Päinvastoin Jumalan sana auttaa meitä näkemään itsemme, oman elämämme ja ympäröivän maailman Jumalan silmin ja rakastamaan sitä hänen sydämellään.

Jumalan sanan kuunteleminen ja mietiskely hiljaisessa rukouksessa voi olla niin rauhoittava kuin järkyttäväkin kokemus. Joskus Jumala voi sen avulla tyynnyttää pelon ja hellästi rauhoittaa mieltä, joskus hän taas saattaa haastaa kysymyksillä, joita ei haluaisi kohdata ja joihin ei välttämättä löydy vastausta. Kaikella on aikansa.

Lectio Divinassa voidaan nähdä neljä vaihetta: lectio eli lukeminen, meditaatio eli rukoileva tutkiskelu, oratio eli vastauksena annettu rukous ja contemplatio eli mietiskelevä lepo.

Aluksi luen Jumalan sanaa hitaasti ja mietiskelen, siten että se saa upota tajuntaani.

Toiseksi mietiskelen hiljaa lukemaani Raamatunkohtaa. Voin välillä lukea kohdan uudestaan, jotta se palautuisi yhä paremmin mieleeni ja toisi esiin uusia näkökohtia. Tässä pohdinnassa voivat auttaa toisen tekemät valmiit kysymykset.

Kolmannessa vaiheessa jätän mietiskelyn ja pohdinnan sikseen ja annan rukouksen nousta Jumalalle suoraan sydämestä. Rukouksen ei tarvitse olla jäsenneltyä tai edes sanallista, vaan se saa olla täysin vapaata. Tällaiseen rukoukseen pääsemiseen voi auttaa myös jonkin lyhyen Raamatun lauseen tai rukouslauseen toistaminen, kuten Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä.

Neljännessä eli viimeisessä vaiheessa luovun omien pohdintojen ja suunnitelmien lisäksi myös pyhistä sanoista ja ajatuksista, ja yksinkertaisesti lepään hiljaa Jumalan sanassa.

Kuuntelen syvimmällä tasolla Jumalaa, joka puhuu hiljaisuudessa.

Kun kuuntelemme hänen puhettaan, hän muuttaa meitä vähitellen sisäisesti. Tällä muutoksella on suuri vaikutus siihen, miten elämme, sillä vain eletty elämä on todellinen rukouksen mittari.

Jumalan sana ja rukous vaikuttavat jokapäiväiseen elämään – kyseessä ei ole pako maailmasta, vaan syventyminen Jumalan sanaan ja sen vaikutukseen maailmassa juuri nyt, tässä ajassa ja tässä paikassa, näiden ihmisten, tämän kirkon, näiden lähimmäisten, tämän luomakunnan parissa.


 

Lectio Divina Luuk. 11:5-13

Laulan mielessäni itselleni tuttua rukouslaulua tai virttä 922 Kuuntelen, on aivan hiljaista.

Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä.
   

Katson rauhassa ympärilleni.
Mietin mitä näen.
Hiljaisen huoneen, toiset ihmiset, rukouspisteet, viherkasvit, päivän kirkkauden tai pimenevän illan ikkunoissa.

Kaiken tämän, mitä näen ympärilläni on Jumala luonut,
kaikkea tätä hän rakastaa,
hän rakastaa myös minua,
ja kantaa kaikkea tätä kädellään.

Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä.
 

Hiljaisuus

 

Evankeliumi

Luen evankeliumin kaikessa rauhassa, omaan tahtiini.

Jeesus sanoo:
”Kuvitelkaa, että joku teistä menee keskellä yötä ystävänsä luo ja sanoo: ’Veli hyvä, lainaa minulle kolme leipää. Eräs ystäväni poikkesi matkallaan luokseni, eikä minulla ole tarjota hänelle mitään.’ Toinen vastaa sisältä: ’Älä häiritse minua. Ovi on jo lukossa, ja minä olen nukkumassa lasten kanssa. En minä voi nousta antamaan mitään.’ Mutta minä sanon teille: vaikka hän ei nousisikaan antamaan toiselle leipää pelkkää ystävyyttään, hän kuitenkin tekee sen, kun tämä hellittämättä pyytää, ja hän antaa niin paljon kuin toinen tarvitsee.

Niinpä sanon teille: Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä pyytävä saa, etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan. Ei kai kukaan teistä ole sellainen isä, että antaa pojalleen käärmeen, kun poika pyytää kalaa? Tai skorpionin, kun hän pyytää munaa? Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät.”                                                                    (Luuk. 11: 5-13)

 

Jeesus opettaa opetuslapsiaan. Opetuslapset kerääntyvät Jeesuksen ympärille, koska he haluavat kuulla häntä.
Me keräännymme kuulemaan Jeesusta, minäkin. Hän on läsnä. Mitä hän opettaa minulle?

Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä.
 

Hiljaisuus

 

Kenen ovella minä kolkutan?
Kuka kolkuttaa minun ovellani?

Hiljaisuus

 

Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä.
 

Hiljaisuus

 

Kun luen evankeliumin kohta uudelleen, muistelen, milloin pyyntööni on vastattu, kolkutukseeni avattu ja mitä olet löytänyt. Mitä ehkä edelleen etsin ja kaipaan?

Evankeliumin lukeminen uudelleen.

Jeesus rohkaisee pyytämään, pyytämään hellittämättä, pyytämään, etsimään ja kolkuttamaan.
Hän vakuuttaa siitä, että niiden monien hyvien lahjojen lisäksi, joita olemme omilta läheisiltämme saaneet, antaa meidän Isämme taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät.

Mitä tahtoisit sanoa Jeesukselle?
Mihin hänen lupauksensa johtaa sinua?

Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä.
 

Hiljaisuus

 

Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä. 

Rukoushiljaisuus

 

Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä. 

Hiljaisuus – kontemplaatio

 

Päätän mietiskelyni liittymällä kirkon rukoukseen ja uskontunnustukseen.