Tämä Mari Leijon teksti on mukailtu Metsäkestilän hiljaisuuden retriitin virikepuheesta. Retriitti järjestettiin lokakuussa 2019.

***

Näin sanoo Herra, joka sinut loi: Älä pelkää. Minä olen sinut nimeltä kutsunut. (Jes.43)

Nimi. Onko se tapa tulla tunnistetuksi muiden joukosta? Onko minun nimeni sellainen, josta tunnistan itseni? Kertooko se minusta jotain? Millainen tarina on nimeni takana?

Kun Herra käski Abramin lähteä maastaan siihen maahan, jonka Herra hänelle osoitti, Herra lupasi Abramille: Minä teen sinusta suuren kansan ja siunaan sinua, ja sinun nimesi on oleva suuri ja siinä on oleva siunaus. Myöhemmin Jumala vahvisti lupauksensa: Sinusta on tuleva monien kansojen kantaisä. Älköön siis nimesi enää olko Abram, vaan olkoon se Abraham, koska minä teen sinusta kansojen paljouden isän. (1.Moos.12 ja 17)

Usein nimet tulevat annettuina. Etunimet ovat ehkä vanhempien valitsemat, sukunimi on tullut omasta tai puolison suvusta ehkä satojen vuosien takaa. Millaisia tarinoita liittyy suvusta tulleisiin nimiin? Onko niillä jokin merkitys minulle tänään? Liittääkö nimeni minut johonkin itseäni suurempaan? Toisinaan saadut nimet kantavat mukanaan niin paljon painolastia, että niistä haluaa päästä eroon ja valita itse omat nimensä.

Herra Jumala muovasi maan tomusta kaikki villieläimet ja kaikki taivaan linnut ja vei ne ihmisen luo nähdäkseen, minkä nimen hän kullekin antaisi. Ja jokainen elävä olento sai sen nimen, jolla ihminen sitä kutsui. (1.Moos.2)

Millä nimillä tai sanoilla sinua kutsuttiin, kun olit lapsi?

Millaisia nimiä tai sanoja sinusta käytettiin, kun olit koulussa?

Olivatko ne hellittelynimiä, lempinimiä, pilkkanimiä…?

Miten sinua kutsutaan työpaikalla, harrastuksissa, sukulaisten kesken, kotona?

Millaisia nimiä ja sanoja itse käytät työkavereista, sukulaisista, perheenjäsenistä?

Jeesustakin näytti kiinnostaneen, mitä ihmiset hänestä sanovat:

Jeesus… kysyi opetuslapsiltaan: ”Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?” He vastasivat: ”Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.”

Entä te?” kysyi Jeesus. ”Kuka minä teidän mielestänne olen?

Simon… vastasi: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” Jeesus sanoi hänelle: ”Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni.” (Matt.16)

Entä te? Kuka minä teidän mielestänne olen? Kuka Jeesus on sinulle?

Aito-keskuksen risti

Millaisia sanoja itse käytät itsestäsi muiden kuullen, tai omassa sisäisessä puheessasi? Pidätkö itsellesi kannustuspuheita ja annat kehuja, vai moititko ja pilkkaat itseäsi?

Pidän Gideonin tarinasta:

Israelilaiset rikkoivat Herraa vastaan ja Herra jätti heidät midianilaisten armoille seitsemäksi vuodeksi. Aina kun he olivat kylväneet viljan, tulivat midianilaiset… ja alkoivat hyökkäillä heidän kimppuunsa. He… tuhosivat sadon… ja ryöstivät kaikki lampaat, naudat ja aasit, niin ettei israelilaisille jäänyt henkensä pitimiksi mitään syötävää. Gideon oli juuri puimassa vehnää viinikuurnassa pitääkseen viljan piilossa midianilaisilta. Herran enkeli ilmestyi hänelle ja sanoi: ”Herra on kanssasi, sinä urhea soturi!(Tuom.6)

Gideon siis pelkäsi midianilaisia, syystäkin, ja oli piilossa puimassa vehnää. Millaisilla sanoilla hän olisi mahtanut itse kutsua itseään? Herran enkeli puhutteli häntä sanoen: ”Herra on kanssasi, sinä urhea soturi!”

Gideon vastasi: ”Voi, herrani, jos Herra todella on meidän kanssamme, niin miksi kaikki nämä onnettomuudet ovat kohdanneet meitä? Missä ovat kaikki hänen ihmetyönsä, joista isämme aina puhuivat… Herra on nyt hylännyt meidät ja jättänyt meidät midianilaisten armoille.” Silloin Herra katsoi häneen ja sanoi: ”Käytä sitä voimaa, joka sinussa on. Mene ja pelasta Israel midianilaisten käsistä. Minä lähetän sinut!” Mutta Gideon vastasi hänelle: ”Herrani, kuinka minä voisin pelastaa Israelin? Minähän olen Manassen heimon vähäpätöisintä sukua ja olen perheemme nuorin.” Herra sanoi hänelle: ”Kun minä olen sinun kanssasi, sinä kukistat midianilaiset aivan kuin vastassasi olisi yksi ainoa mies.” (Tuom.6)

Herra on kanssasi, sinä urhea soturi!

Käytä sitä voimaa, joka sinussa on. Mene… Minä lähetän sinut!

Ilmestyskirjaan on kirjoitettu:

Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja. (Ilm.2)

Elämäsi aikana sinua on kutsuttu monilla nimillä ja sanoilla. Itsekin puhuttelet itseäsi jollakin tavalla.

Jos haluat, voit kirjoittaa nämä nimet ja sanat kahteen sarakkeeseen.

Toiseen ne, joista et pidä. Ne, jotka loukkaavat, alistavat, painavat, nujertavat.

Toiseen ne, joista pidät. Ne, jotka rohkaisevat, kannustavat, tuovat ilon, antavat voimaa.

Rumien sanojen sarakkeen yläpuolelle voit kirjoittaa: Älköön sinun nimesi enää olko….

Kauniiden sanojen sarakkeen yläpuolelle voit kirjoittaa: Sinun nimesi olkoon…

Jos kauniiden sanojen listasta puuttuu jotakin, mitä toivoisit siellä olevan, lisää puuttuvat sanat listaan.

Ala puhutella itseäsi sanoilla, joista pidät.

Kuuntele Jesajan kirjaan kirjoitettuja Jumalan sanoja sinusta:

Ei sinun nimesi enää ole Hylätty, vaan sinun nimesi on oleva Rakastettuni, sillä Herra rakastaa sinua. (Jes.62)

Sinun nimesi on oleva Rakastettuni.

Vastaa

Tarkistamme kaikki blogitekstien kommentit ennen julkaisua. Joskus hyväksyminen voi kestää muutaman päivän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *