Nelipunoksinen seppele eli katekismusmietiskely

Moni kysyy tänään olennaista. Mihin voisin turvautua?

Lukuisat erilaiset elämäntapaoppaat ja elämäntapakurssit, liikunta- tai/ja ravinto-orientoituneet suuntaukset ovat vain verkon klikkauksen päässä. Tämän valtavan hengellisen, henkisen ja psyko-fyysisen tarjonnan keskellä mieli hämmentyy. Kaikki ne tarjoavat jotakin parempaa, oikeampaa tai terveempää suuntaa elämälle kuin aiemmin. Parannettavaa ja tarvetta jollekin aidommalle ja syvemmälle varmasti olisi.

Mihin siis keskittyä? Miten päästä alkuun?

Yksi kotoisen kristillisyytemme aarre on Katekismus. Sillä sen sisältämät kymmenen käskyä, uskontunnustus ja Isä meidän -rukous – ovat koko Raamattu, itse asiassa koko (uskon)elämä tiiviissä ja siistissä paketissa. Monet ovat oppineet nuo kohdat rippikoulussa ulkoa. Mutta Katekismus ei ole vain keskeisten kohtien kiteytymä, vaan se voi olla myös rukouksen kirja.

Aloita tekemällä yhdestä Katekismuksen kohdasta nelinkertainen tai nelipunoksinen seppele näin: Ota 10 käskystä kukin kohta ensiksi oppina, mitä se todella itsessään onkin, ja ajattele, mitä Herra Jumalamme siinä minulta vaatii. Toiseksi kiitä siitä. Kolmanneksi tee siitä synnintunnustus ja neljänneksi pyyntö.

”Nämä ovat kymmenen käskyä nelinkertaisesti käsiteltyinä, nimittäin oppikirjasena, virsikirjasena, rippikirjasena ja rukouskirjasena.” Kutakin käskyä tarkastellaan siis ensin oppina, sitten kiitosaiheena, katumusrukouksena ja lopuksi pyyntörukouksena. Samaa nelipunoksista käsittelytapaa sovelletaan myös uskontunnustukseen ja Isä meidän -rukoukseen.

Jotta tämä rukousmietiskely ei jäisi ulkokohtaiseksi ja vain tiedon tasolla tapahtuvaksi toiminnaksi, on tarkoitus tuoda siihen mukaan oma elämä kaikkine ajankohtaisine kysymyksineen ja haasteineen ja iloineen. Missä ihmisen todelliset kysymykset kohtaavat Jumalan sanan, siellä tapahtuu oivallusta ja löytöjä. Pyhä Henki alkaa puhua ja me kuuntelemme sitä sydämessämme.

Yksi tapa on lukea kaikki Katekismuksen kolme pääkohtaa nopeasti läpi liikoja ajattelematta. Sen jälkeen voi jäädä maistelemaan, ”mutustelemaan”, jos jokin kohta erityisesti puhuttelee. Yhdessäkin käskyssä tai kohdassa riittää kuitenkin avaruutta ja ihmeteltäväksi vuosikausiksi. Silloin kun mietiskelyhetkeen varattu aika on lyhyt, kannattaa rauhassa suostua siihen, että ottaa mietiskeltäväksi alusta alkaen vain yhden käskyn tai kohdan.

Omaksuttuasi tämän yksinkertaisen tavan meditoida voit alkaa käyttää sitä joka päivä yllättävissä pysähtymisen hetkissä. Voit jatkaa vaikka bussipysäkillä bussia odottaessa siitä mihin viimeeksi jäit ja päästessäsi loppuun voit taas aloittaa alusta. Aluksi voit kaivata katekismusta kätesi ulottuville, mutta vähitellen sanat löytyvät sisältäsi. Muistat vain neljä punoksen säiettä: oppi, kiitos, synnyntunnustus ja pyyntö.

 

Lisää aiheesta:

Martti Luther: Kuinka rukoilla, ystäväni. Sley-Kirjat Oy 1995.
Boris Salo: Unohdettu aarre. Luterilaista spiritualiteettia. Kustannus Oy Arkki 2007.
Sähköinen katekismus