Miten löydän hengellisen matkakumppanin?

Pohdin missä Jumala on elämässäni? Onko Hän läsnä, poissa, kuuloetäisyydellä vai tavoittamattomissa? Moni on kokenut, että elämänsä hengellisen ulottuvuuden voi sekä löytää että kadottaa. Hukattunakin sen voi löytää. Siinä voi kasvaa ja hahmottaa sitä uudella tavalla eri elämänvaiheissa.

Moni taistelee näillä kohdin kovin yksin kysymyksineen, epäilyineen ja toisaalta löytöineen ja iloineen. Olisiko elämä helpompaa, jos olisi luotettava keskustelukumppani, jonka kanssa saisi käydä läpi elämäänsä kuulostellen siihen liittyvää Jumalan läsnä – ja poissaoloa, johdatusta ja siunausta? Mistä sitten voisi löytää jonkun, jonka kanssa voisi turvallisesti ja luottamuksellisesti etsiä ja jakaa oman elämänsä hengellistä ulottuvuutta ja kasvaa kristittynä?

Kristillisen kirkon historiassa tällaista hengellisten kysymysten jakamista on harjoitettu pitkään. On ollut erämaaisiä ja –äitejä, rippi-isiä ja –äitejä ja sielunkumppaneita. Suomessa on puhuttu sielunhoidosta ja herännäisyydessä kamarikeskusteluista. Hengellistä ohjausta on siis ollut ja on yhä olemassa.

Jos kyselet ja etsit itsellesi hengellistä matkakumppania tai ohjaajaa, löytyy hengellisen ohjauksen traditiosta muutamia neuvoja ja matkaoppaita. Ensimmäiseksi tämä matka alkaa rukouksella, sillä rukous raivaa meissä tilaa tällaiselle ohjausprosessille. Traditio kertoo: ”Kun oppilas on valmis, löytyy opettaja.”

Toiseksi on tärkeää uskaltaa katsoa ympärilleen. Ohjaaja voi löytyä lähempää kuin ensin aavistaakaan. Aluksi on tavallista asettaa rima hyvin korkealle ja odottaa arvostettua hengellistä opettajaa tai gurua ohjaajaksi. Mahdollisuuksia ohjaajan löytämiseen on ehkä kuitenkin enemmän kuin ensin osaa ajatella.

Lopuksi voit pyytää sopivaa henkilöä ryhtymään hengelliseksi ohjaajaksesi. Matkakumppanuuteen tarvitaan keskinäinen luottamus ja sopimus. Ohjaajaksi kutsutulla on myös mahdollisuus kieltäytyä. Jos näin käy, älä lannistu, vaan jatka etsimistä rukoillen.

Hengellisellä ohjaajalla tulee olla halu suostua ohjaajaksi ja lisäksi kykyä kuunnella aidosti ja taitoa säilyttää kuulemansa luottamuksellisena. Hengellisten ohjaajien nimilistaa ei ole olemassa. Hengellinen ohjaaja on sellainen, joka saa kutsun ryhtyä toisen hengelliseksi ohjaajaksi. Ohjaus tapahtuu yleensä harvakseltaan, kerran kuussa tai jopa sitäkin harvemmin. Aluksi on syytä sopia ohjaussuhteen kestosta.

Hengelliseksi ohjaajaksi sopiva henkilö rukoilee itse. Tehtävä sopii hyvin myös seurakuntalaiselle.