Mitä on hiljaisuuden jooga?

Hiljaisuuden jooga ® on sairaalapappi, joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys.

Katso tästä Hiljaisuuden joogan® lyhyt esittelyvideo (kesto 2:22 min): https://vimeo.com/464733337

Tarkoitus
Hiljaisuuden jooga sopii kaikille. Siinä on keskeistä armollisuus ja Jumalan rakkaus. Hiljaisuuden joogassa kuljetaan ulkoisesta maailmasta kokemuksellisuuteen, monimutkaisuudesta yksinkertaisuuteen ja mielen hälinästä sisäiseen hiljaisuuteen.

Tavoitteet
Hiljaisuuden jooga toimii Jumalan rakkauden kanavana tässä maailmassa. Sen kokonaisvaltaisilla harjoituksilla levoton mieli hiljentyy, jolloin kärsimyksen tilalle virtaa Pyhän Hengen iloa ja rauhaa. Hiljaisuuden joogaan osallistuva vie kokemustaan Jumalan rakkaudesta eteenpäin lähimmäisen rakkautena ja luomakunnan kunnioittamisena.

Kristillisyys
Hiljaisuuden joogassa liitytään kristilliseen perinteeseen rukouksilla, Raamatun teksteillä ja virsien sanoilla, jotka yhdistyvät harjoituksiin ja kehollisiin rukouksiin. Näin voidaan kehon kautta vahvistaa uskoa, toivoa ja rakkautta. Hiljaisuuden joogassa kristinuskon rakkauden sanoma tuodaan esille niin, että kukaan ei tunne jäävänsä sen ulkopuolelle. Näin voidaan toteuttaa kristittyjen yhteyttä, rukoilla ja kokea Jumalan armollista läsnäoloa myös eri perinteiden kristittyjen kesken.

Hiljaisuus
Hiljaisuuden joogassa liitytään mystiikan teologiaan, kokemuksellisuuteen, kuuntelevaan rukoukseen ja kontemplaatioon. Hiljaisuuden joogaharjoitukset ovat hiljaisuuden viljelyä koko olemuksella – keholla, mielellä ja hengellä. Niissä avaudutaan kohden sisäistä hiljaisuutta, joka on hengellinen ulottuvuus, jossa mieli hiljenee ja tulee tilaa Jumalan läsnäolon kokemiselle. Ne ovat yhtenäinen meditatiivinen kokonaisuus, miniretriitti.

Jooga
Jooga on yleisnimitys harjoitusmenetelmien kokoelmille, joita on harjoitettu vuosituhansia monenlaisten maailmankatsomusten osana. Hiljaisuuden joogaharjoitusten fyysinen perusta on levollisessa perusjoogassa, joka on Suomessa tullut tutuksi jo vuosikymmeniä työväenopistojen tarjonnasta. Joogalajeja on nykyisin hyvin monenlaisia, on myös erilaisia kristillisiä joogatyylejä.

Keho
Hiljaisuuden joogassa opetellaan suhtautumaan kehoon lempeän realistisesti. Keho on itsesään viaton ja arvokas Jumalan luomus, jota mieli pyrkii hallitsemaan ja käyttämään omiin päämääriinsä. Kehomme voi olla myös väline Jumalan rakkauden palvelukseen.

Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa! (1. Kor. 6:19–20)

-Heli Harjunpää

Hiljaisuuden joogan pitempi esittelyvideo (kesto 9:49 min) löytyy täältä: https://vimeo.com/463035810

Voit tutustua Hiljaisuuden joogaan® myös Pisara-ohjelmasta YLE Areenassa.