Lepokoti

Kaipaatko lepoa, hiljaisuutta tai irtautumista omista ympyröistä? Haluaisitko keskittyä rauhassa esimerkiksi kirjoittamiseen tai toipumiseen? Lämpimästi tervetuloa Poitsilan lepokotiin, vanhan ajan kartanomiljööseen Haminaan kesällä 2022! Tarjolla ovat viikot 26 (27.6.-1.7.), 27 (4.-8.7.), 31 (1.-5.8.) ja 32 (8.-12.8.).

Lepo =

1. tila jolloin työ tai muu rasitus on lepäämistä varten keskeytyksissä

2. mielenrauha, -tyyneys, levollisuus

Kirje saapui Sortavalan Evankeliselle Seuralle – jonka tunnemme nykyään Karjalan Evankelisena Seurana – alkuvuodesta 1908. Emme tiedä, kuka sen ensimmäisenä avasi, mutta tiedämme sen sisältäneen kymmenen markkaa. Rahat lähetti ”muudan sairas, perheellinen ja köyhä kansakoulunopettaja vähää ennen kuolemataan”. Rahalähetykseen oli liitetty 15.1.1908 päivätty viesti: ”Minulla on omituinen velka suoritettavana. Syksyllä tuli omaantuntooni vaatimus, jolle toivon, ettette ainakaan hymyile. Jumalan ääni käski lähettää teille rahaa ainakin 10 mk., sillä hänen työnsä sitä juuri tarvitsee. Te tiedätte parhaiten, miten roponi on käytettävä.” 


Myrskyssä. Jamilahden kansanopiston sata vuotta (toim. Tarja Autio ja Annukka Järvi)

Köyhän opettajan lahjoituksen hoitamiseen perustettu rahasto karttui kymmenessä vuodessa. Vuonna 1918 sen seurauksena perustettiin kansankoulunopettajien lepokoti ja myöhemmin kansanopisto. Toiminta jatkuu edelleen Poitsilan kartanossa, meren rannalla Haminassa.

Hiljaisuuden Ystävät ry, Kymenlaakson opisto ja Karjalan Evankelinen Seura ry virvoittavat lepokotiperinnettä ja tarjoavat kesällä 2022 lepokotiviikkoja kartanomiljöössä. Varattavina ovat viikot 26, 27, 31 ja 32. Toiminta aloitettiin kesällä 2021, jolloin useat viikot varattiin täyteen. Hiljaisuuden Ystävät ja yhteistyöyhdistysten jäsenet saavat jäsenetuna lepokotiviikoista alennusta.

Olet tervetullut meille lepäämään.

Poitsilan väki yhteistyössä Hiljaisuuden Ystävien kanssa

Lepokotiviikko alkaa maanantaina iltapäiväkahveilla klo 13.30 ja päättyy perjantaina iltapäiväkahviin klo 13.30. Muina lepokotipäivinä täysihoitoon sisältyy kevyt omatoimiaaminen, laaja brunssi, iltapäiväkahvit suolaisen ja makean kanssa, päivällinen sekä iltapalatarpeet. Majoitus on asuntolassa yhden hengen huoneissa, joissa kussakin on oma suihku, WC ja kirjoituspöytä. Omasta toiveesta huoneeseen mahtuu kaksikin.

Asuntola sijaitsee kartanon pihamaalla ja sen huoneet on hiljattain remontoitu. Ruokailut tapahtuvat kartanossa, siellä järjestetään myös hiljaisuuden viljelyyn liittyvää ohjelmaa. Viikkoon sisältyvät myös vapaaehtoiset aamu- ja iltahartaudet tunnelmallisessa aittakappelissa. Velvollisuutta osallistua ei ole mihinkään. Ajankohtaiset rajoitukset huomioidaan.

Lepokotiviikot ja vapaaehtoinen ohjelma

  • Viikko 1: ma-pe 27.6.-1.7. 2022 Hiljaisuuden jooga (Heli Harjunpää, Judit Kemppilä)
  • Viikko 2: ma-pe 4.-8.7.2022 Elämänkaari ja kirjoittaminen (Susanna Erätuli, Elina Rajala)
  • Viikko 3: ma-pe 1.-5.8.2022 Meditatiivinen ääni ja liike (Maarit Kukkavaara, Pia Skibdahl)
  • Viikko 4: ma-pe 8.-12.8.2022 Meditatiivinen valokuvaus (Juha Tanska)

Sadan vuoden takaisen lepokodin viikko-ohjelman lähtökohtana oli jo tuolloin avara, ekumeeninen, vailla velvollisuuksia oleva mahdollisuus lepoon ja virkistykseen. Vuonna 1918 ohjelmaan kuului mm. aamulaulu flyygelin säestyksellä, aamu- ja iltahartaus halukkaille, vapaata oleskelua, kuorolaulua, retkiä näköalapaikoille sekä sienestämistä Mikki-sedän ja Ester-tädin johdolla.

Lepokotiviikoilla nimensä mukaisesti lepo, joutilaisuus ja aika itselle ovat keskeisiä. Tarjoamme kuitenkin, kuten lepokodissa sata vuotta sitten, myös hieman ohjelmaa, oman mielenkiinnon mukaan valittavaksi, vailla velvollisuutta. Jokaiseen viikkoon liittyy teema, johon liittyvään alustukseen, kokeilemiseen, omaan tekemiseen tai yhteiseen jakamiseen voi tulla oman kiinnostuksen mukaan.

Lisäksi lepokotiviikoilla on aittakappelissa jokaisena aamuna ja iltana tarjolla yksinkertainen rukoushetki, johon sisältyy musiikkia/laulua, teksti, hiljaisuutta ja rukous. Ja kuten jo sata vuotta sitten, ”niille, jotka haluavat”.

Lepokotiviikon hinta on jäsenalennuksella 420 €, muuten 450 € (www.hiljaisuudenystavat.fi/liity-jaseneksi). Jäsenalennukseen ovat oikeutettuja yhteistyöyhdistysten jäsenet. Yhteistyössä: Hiljaisuuden Ystävät ry, Karjalan Evankelinen Seura ry sekä Jamilahden ystävät ry.

Kartanon pihalla olevan majoitusrakennuksen huoneet ovat kahden hengen huoneita, mutta lepokotiviikolla huoneen saa omaan käyttöön. Yhden hengen huoneita on mukavuuksin 22:lle majoittujalle kerrallaan. Paikkana on Poitsilan kartano rakennuksineen (Tikkupolku 1, Hamina).

Jos saavut julkisilla, suosittelemme junayhteyttä Kouvolaan ja siitä Kyminlinnan rautatieseisakkeelle, josta voi sopia yhteisen kuljetuksen erikseen sovitun aikataulun mukaisesti kartanolle. Poikkeusajat muuttavat bussiaikatauluja, mutta normaaliaikoina Hki-Hamina pikavuoro vaihtuu vakiovuoroksi välille Karhula–Hamina, ja pysäkki on n. 400 metrin päässä kartanolta.

Ilmoittautuminen 27.5.2022 mennessä. TERVETULOA!

Tiedustelut ja varaukset: toimisto@hiljaisuudenystavat.fi, 0400 318456.

Järjestäjä: Kymenlaakson opisto, Sisältö: Hiljaisuuden Ystävät ry