Poitsilan kartano – koulutus- ja retriittipaikka, lepokoti

Kaipaatko lepoa, hiljaisuutta tai irtautumista omista ympyröistä? Haluaisitko keskittyä rauhassa esimerkiksi kirjoittamiseen, toipumiseen tai uusien taitojen oppimiseen?

Lämpimästi tervetuloa Poitsilan kartanoon – lepokotiin, retriitti- ja koulutuspaikkaan, vanhan ajan kartanomiljööseen Haminaan. Tiloissa kokoontuu ympärivuotisesti myös Via Silentiin hiljaisen rukouksen luostariyhteisö. Seurakunnat ja muut toimijat voivat vuokrata majoitusta, kokoontumistiloja ja ruokailupalveluita.

Lepo =

1. tila jolloin työ tai muu rasitus on lepäämistä varten keskeytyksissä

2. mielenrauha, -tyyneys, levollisuus

Ajankohtaista toimintaa

Maanantaista torstaihin Poitsilassa opiskelee arkiviikkoina ja lukukausien aikaan Kymenlaakson opiston opiskelijoita, jotka perehtyvät Suomen kieleen. Viikonloppuisin kartanon tiloissa järjestetään Hiljaisuuden ystävien koulutuksia, seurakuntien retriittejä ja vierailupäiviä. Selvittelemme uusien lepokotiviikkojen ja lepopäivien mahdollisuutta yhteistyökumppaneiden kanssa. Olethan yhteydessä, jos sinulla on ideoita!

Via Silentiin luostariyhteisö

Via Silentiin hiljaisen rukouksen luostariyhteisö kokoontuu Poitsilan kartanon yhteydessä ympäri vuoden. Ilmoittauduthan viimeistään 10 päivää ennen saapumistasi. Sivuilta www.viasilentii.fi löydät luostariyhteisön vuosikalenterin, päiväohjelman, ilmoittautumislomakkeen sekä ohjeita saapuville.

Historiaa

Kirje saapui Sortavalan Evankeliselle Seuralle alkuvuodesta 1908. Emme tiedä, kuka sen ensimmäisenä avasi, mutta tiedämme sen sisältäneen kymmenen markkaa. Rahat lähetti ”muudan sairas, perheellinen ja köyhä kansakoulunopettaja vähää ennen kuolemataan”. Rahalähetykseen oli liitetty 15.1.1908 päivätty viesti: ”Minulla on omituinen velka suoritettavana. Syksyllä tuli omaantuntooni vaatimus, jolle toivon, ettette ainakaan hymyile. Jumalan ääni käski lähettää teille rahaa ainakin 10 mk., sillä hänen työnsä sitä juuri tarvitsee. Te tiedätte parhaiten, miten roponi on käytettävä.” 


Myrskyssä. Jamilahden kansanopiston sata vuotta (toim. Tarja Autio ja Annukka Järvi)

Köyhän opettajan lahjoituksen hoitamiseen perustettu rahasto karttui kymmenessä vuodessa. Vuonna 1918 sen seurauksena perustettiin kansankoulunopettajien lepokoti ja myöhemmin kansanopisto. Toiminta jatkuu edelleen Poitsilan kartanossa, meren rannalla Haminassa, uusissa muodoissa.

Ruokasalin kello tikittää.

Sadan vuoden takaisen lepokodin viikko-ohjelman lähtökohtana oli jo tuolloin avara, ekumeeninen, vailla velvollisuuksia oleva mahdollisuus lepoon ja virkistykseen. Vuonna 1918 ohjelmaan kuului mm. aamulaulu flyygelin säestyksellä, aamu- ja iltahartaus halukkaille, vapaata oleskelua, kuorolaulua, retkiä näköalapaikoille sekä sienestämistä Mikki-sedän ja Ester-tädin johdolla. Ehkä voimme tavoittaa samankaltaista henkeä yli sata vuotta myöhemmin.

TERVETULOA TUTUSTUMAAN!

Tiedustelut ja varaukset: toimisto@hiljaisuudenystavat.fi, 0500 500 520.

Järjestäjä: Hiljaisuuden Ystävät ry