Hiljan päivä 2022

Hiljan päivänä 8.10. Hiljaisuuden Ystävät ry kysyy, onko elämässämme tilaa, aikaa ja paikkoja hiljaisuudelle.

Mediatiedote Word-muodossa (selkeämmässä PDF-muodossa tämän sivun lopussa):

Kirjassaan Missä sielu lepää (Kirjapaja, 2010) TT, pappi Pauliina Kainulainen kirjoittaa hiljaisuuden viljelystä ja hitauden kulttuurista: ”Valistushenkinen edistysusko ei tunne hitauden ihannetta eikä sellaista viisautta, joka voi ajoittain merkitä takaisin paluuta. Vallitseva kulttuuri tuntee vain suunnan eteenpäin, kiihtyvällä vauhdilla. Mutta jatkuva kasvu ei ole mahdollista. Siksi tässä suuressa kulttuurisessa suunnanmuutoksessa tarvitaan myös hiljaisuutta ja siirtymää kohti hitauden kulttuuria.”

Onko hiljaisuus kadonnut elämästämme? Onko meillä mahdollisuutta pysähtyä olemaan, kuulemaan ja kuulostelemaan suuntaa? Jos ei ole, mitä menetämme?

Hiljaisuus on yksi elämän salaperäisyyksistä. Sitä on tarjolla, mutta silti siitä tuntuu olevan ulkoista ja sisäistä pulaa. Hiljaisuus onkin vaalimisen arvoista vastakulttuuria. Sille voi tehdä tilaa. Sitä voi kutsua. Hiljaisuus on mahdollisuus.

Hiljaisuus on… Kuulemista. Yhteyttä. Kohtuullisuutta. Lepoa. Luonnollista. Kadonnut?

Arjessa hiljaisuus voi tarkoittaa luontoon hakeutumista, ajatusten asettumista tai aisteille herkistymistä. Ylipäätään rauhassa olemista tai tekemistä. Kauneus tai pyhyys voi koskettaa hiljaa, ja kaikki tuntua selkeämmältä. Joskus hiljaisuus herättää myös pelkoa tai vaikeita tunteita. Kunpa silloin voisi jakaa kokemuksen toisen kanssa.

Jaa hiljaisuuden aarteita! Hiljaisuudella on monta viestiä mukanaan. Pysähdytään kuulemaan niitä ja hiljaisuutta. Voit syventyä teemaan Hiljan päivän materiaalien kautta 7.-8.10. tai muiden sisältöjen avulla lokakuun aikana, tai halutessasi jakaa somekuvia ja tekstiä.

Hyvää Hiljan päivää, lauantaina!

-Susanna Erätuli / Hiljaisuuden Ystävät ry, viestintä

susanna.eratuli@hiljaisuudenystavat.fi, p.0500 500520

Lisätiedot, ks.alta:

-Kuvakkeet (6 kpl), liitteinä alla, ks. myös ehdotukset jakoteksteiksi.

-Mediatunnisteet: #hiljanpäivä #hyvähiljaisuus #hiljaisuudentaidot @hiljaisuudenystavat

-Koulutuksetwww.hiljaisuudenystavat.fi/koulutus

-Tiedote ja materiaalit: www.hiljaisuudenystavat.fi/hiljan-paiva-2022

Hiljaisuuden ystävät ry on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksen pohjalta ekumeenisessa hengessä. Puheenjohtajanamme toimii Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ja toiminnanjohtajana Juha Tanska.

Vaalimme hengellistä elämää ja lähimmäisenrakkautta tässä ajassa. Edistämme hyvän hiljaisuuden toteutumista kouluttamalla hiljaisuuden osaajia: retriitinohjaajia, hengellisiä ohjaajia, Hiljaisuuden joogan® ohjaajia, sekä pyhiinvaelluksen, luontohengellisyyden ja työpaikkaspiritualiteetin taitajia. Meditatiivinen valokuvaus ja sydänrukouksen -ohjaajakoulutus (Centering Prayer) ovat uusimpia koulutuksiamme. Julkaisemme myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Hiljaisuuden ystävät -lehteä, sekä ajankohtaisia hiljaisuuden viljelyyn liittyviä teoksia.

Olemme koti ihmisille ja yhteisöille, jotka vaalivat rukoushiljaisuutta ja luomakunnan eheyttä. Yhdessä verkostojen kanssa luomme mahdollisuuksia hiljentymiseen ja mietiskelyyn. Viestimme hiljaisuudesta ja rakennamme yhteyttä asiasta kiinnostuneiden kesken myös eri kirkkokunnissa ja yhteisöissä. Toimintamme tähtää hyvän hiljaisuuden löytymiseen, yksilön ja yhteisön hyväksi.

Facebook-sivu: Hiljaisuuden Ystävät ry

Facebook-ryhmä: Hiljaisuuden ystävät

Instagram: @hiljaisuudenystavat

Hiljaisuus on kuulemista. Minun, sinun, Jumalan ja maailman sydänäänten kuulemista.
Hiljaisuus on yhteyttä. Yhteyttä sisimpään, toisiimme, ylös, maahan, luontoon ja luontoomme.
Hiljaisuus on kohtuullisuutta: kiireettömyyttä, kuluttamisen vähentämistä, tyytyväisyyttä, kiitollisuutta ja arkipäivän iloja. Hiljaisuus saa huomaamaan riittävän hyvän, olennaisen ja tarpeellisen.
Hiljaisuus on lepoa. Se on taukoa metelistä, kiireen tunnusta ja sisäisistä ja ulkoisista vaatimuksista. Se on taukoa ihmistä ja sielua kuormittavasta.
Hiljaisuus on luonnollista. Moni löytää hiljaisuuden luonnosta. Hiljaisuus löytyy meistäkin, melko luonnostaan, kun vain huomaamme.
Hiljaisuus on kadonnut? Missä vielä on hiljaisuutta, missä portteja hiljaisuuteen? Jos tuntuu, että hiljaisuus on katoavaa, mutta arvokasta, sitä voi alkaa tietoisesti viljellä. Tapoja on monia: yhteisiä ja omanlaisia.

Jakotekstiehdotukset somekuvakkeisiin (6 kpl) – saa muokata omaan käyttöön Hiljan päivän viestinnässä:

  • Hiljaisuus on kuulemista. Minun, sinun, Jumalan ja maailman sydänäänten kuulemista.
  • Hiljaisuus on yhteyttä. Yhteyttä sisimpään, toisiimme, ylös, maahan, luontoon ja luontoomme.
  • Hiljaisuus on kohtuullisuutta. Kiireettömyyttä, kuluttamisen vähentämistä, tyytyväisyyttä, kiitollisuutta ja arkipäivän iloja. Hiljaisuus saa huomaamaan riittävän hyvän, olennaisen ja tarpeellisen.
  • Hiljaisuus on lepoa. Se on taukoa metelistä, kiireen tunnusta ja sisäisistä ja ulkoisista vaatimuksista. Se on taukoa ihmistä ja sielua kuormittavasta.
  • Hiljaisuus on luonnollista. Moni löytää hiljaisuuden luonnosta. Hiljaisuus löytyy meistäkin, melko luonnostaan, kun vain huomaamme.
  • Hiljaisuus on kadonnut? Missä vielä on hiljaisuutta, missä portteja hiljaisuuteen? Jos tuntuu, että hiljaisuus on katoavaa, mutta arvokasta, sitä voi alkaa tietoisesti viljellä. Tapoja on monia: yhteisiä ja omanlaisia.

Hyvää Hiljan päivää 2022!

Mediatiedote PDF-muodossa: