Hiljaisuuden Ystävät ja Suomen Pipliaseura ovat helatorstaina 21.5. julkaisseet liturgisten hetkipalvelusten viettoa virkistävän sivuston. Sen avulla voi tukea omaa, retriittien ja seurakunnan rukoustoimintaa sekä raamatunlukua. Hiljaisuuden Ystävien toiminnanjohtaja Mika K T Pajunen kertoo uuden palvelun syntymisestä, sekä hetkipalvelusten merkityksestä omassa elämässään.
”Kohtasin liturgiset hetkipalvelukset ensi kertaa isosena rippileirillä joskus 90-luvun alussa. Silloinen Kokemäen kirkkoherra Heikki Hämäläinen oli niihin ihastunut ja halusi päättää jokaisen leiripäivän kompletorioon. Se oli tuolloin ja tuolla seudulla aika epätyypillistä ja pidin siitä kovin. Lapsuuteni kasvuympäristössä oli yhteiskristillisyyttä ja karismaattisuutta. Väsyin jo nuorena vapaaseen rukoukseen ja kyllästyin toisten sanoihin, jotka tuntuivat vallankäytöltä. Mietin, kenelle puhutaan: Jumalalle vai meille muille?
Uusi tapa rukoilla löytyi opiskeluaikana anglikaanisen kirkon aamurukousten myötä. Niitä oli joka arkiaamu Helsingin tuomiokirkon kappelissa. Päädyin anglikaanien pariin osana opintoja ja ekumeenisessa liikkeessä toimimista ja löysin sieltä paikkani. Myöhemmin he kutsuivat minut papikseen.
Olin tammikuun 2000 Lontoossa keräämässä aineistoa graduani varten ja asuin länsilontoolaisessa pappilassa. Sen elämään kuuluivat nämä säännönmukaiset hetket aamuin, illoin viereisen kirkon kappelissa.
Suomeen palattuani menin tapaamaan TYT:n (Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys) spiritualiteetti-ihmisiä, joista toinen oli Tuomas Mäkipää. Opiskelukaverit innostuivat rukoushetkistä ja tuolloin syntyi TYT:n vesper. Kun myöhemmin valmistuimme, vesper kaiketi kuihtui pois.
Anglikaaninen aamurukous rytmitti elämääni sittemmin anglikaanien apupappina Helsingissä. Kyseessä oli samalla eräänlainen pappi-tavattavissa-palvelu, josta seurakuntalaiset tiesivät löytävänsä pappinsa, kun tätä tarvitsivat. Se oli seurakunnan ja kristittyjen hengitystä, joka jatkui, oli sitten läsnä yksi tai monta, yhdessä enkelien ja kaikkien pyhien kanssa.
Kun muutimme Sauvoon 2004, podcastit olivat uusia ja ryhdyin lataamaan englanninkielisiä hetkiä omalle iPodille, jolta sitten kuuntelin niitä aamuin-illoin koiranulkoiluttamisen yhteydessä. Koiran kuoltua ja podcastien päätyttyä piti jälleen etsiä uusi tapa rukoushetkien viettämiseen.
Välillä hetkien lukeminen oli aika epäsäännöllistä, mutta tapa kulki aina jollakin tavalla mukana. Se kasvoi osaksi anglikaani-identiteettiä ja on jotakin, mitä Englannin kirkko papeiltaan odottaa: samassa tahdissa rukoilemista ja hengittämistä ajattelitpa lukemistasi raamatunteksteistä sitten mitä tahansa.
2010-luvun alkupuolella ryhdyin kääntämään hetkissä luettavien psalmien jälkeen tulevia psalmikollehtoja ja julkaisemaan niitä lähes joka aamu Facebookissa. Se oli etenkin arkkipiispan teologisena erityisavustajana toimiessani tärkeä oman hengellisen harjoituksen muotoni ja osa minua, joka ei aina muutoin näkynyt ulospäin. Julkisuus oli työtehtävän vuoksi hyvin säädeltyä ja samaan aikaan oli tarve osoittaa, että uskonto voi olla luontevasti läsnä myös julkisessa, virtuaalisessa tilassa.
Joskus liitin hetkiini myös kehollista harjoitusta, johon stressattu mieli ja ruumis kutsuivat. Sama hetkien hiljaisuus toteutuu myös kehollisessa rukouksessa kuten Heli Harjunpään Hiljaisuuden Joogassa.
Kun tulin Hiljaisuuden Ystäviin toiminnanjohtajaksi, haaveeni ja toiveeni oli, että hetkipalvelusten rukouksen rytmi voisi saada lisätukea. Aloitimme hankkeen edistämisen Pipliaseuran Antti Siukosen kanssa, jonka mukaan heidän verkkoalustansa voisi sopia materiaalien julkaisemiseen.
Oikeanlaisen tekniikan järjestämiseen, tekijänoikeuksien saamiseen ja sisällön tuottamiseen meni kuitenkin aikansa – pari vuotta ennen kuin ollaan tässä, julkaisemassa uutta palvelua. Tekstit on tuotettu yhteistyössä Suomen Anglikaanisen kirkon kanssa, jonka kirkkoherrana toimii nykyään samainen Tuomas Mäkipää, jonka kanssa käynnistimme nuorina opiskelijoiden vesperiä. Mobiilista palveluvalikosta löytyvät sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon aamu- ja iltarukouksen tekstit sekä Englannin kirkon päivittäiset tekstit.
Kun suunnitelmamme sivuston julkaisemisesta oli valmis, koronapandemia yllätti. Julkaisemisen ajankohta vaihtui Pysäkki-päivistä Tulkoon Sinun Valtakuntasi –rukoushaasteeseen, joka tuo yhteen kaikki nämä toimijat: anglikaanit, Hiljaisuuden Ystävät sekä Pipliaseuran.
Pandemian johdosta aikaistimme myös striimattujen rukoushetkien toteutusta – kyse on verkkohengellisyyden yhteisöllisestä muodosta, johon voi vapaasti liittyä mukaan omalla laitteellaan. Facebookin kautta tapahtuva palvelu on osoittanut hyvin toimivaksi sekä osallistujien rukousta ja raamatunlukua tukevaksi toiminnaksi.
Striimattujen hetkien toteutuksesta vastaavat vapaaehtoiset esirukoilijat eri puolilta verkkoa joka päivä noin klo 08.30 ja 17.30 aina kuin se vain suinkin on mahdollista. Tulkoon Sinun Valtakuntasi -haaste näkyy myös striimatuissa hetkissä helatorstaista helluntaihin välisenä aikana, jolloin hetkiin on otettu jo aiemmin kääntämiäni haasteen rukouksia ja vapaaehtoisten esirukoilijoiden joukosta voi löytää tavallista enemmän Hiljaisuuden Ystävien yhteistyökumppaneita Pipliaseurasta ja anglikaaneilta.
Kaiken keskiössä on kuitenkin jatkuva rukous, jota nyt julkaistu palvelu tukee. Sen avulla voi tuoda retriittien rytmiä ja hiljaisuutta osaksi omaa arkea. Kyse on eräänlaisesta uusmonastisesta virtuaalisesta yhteisöllisyydestä, johon jokainen tai kuka tahansa on tervetullut vierailemaan, viipyilemään, olemaan tai vaikka jäämään.”
Tervetuloa päivän rukoushetkien pariin!
Aamujen ja iltojen rukoushetkien tekstit löytyvät täältä.
Päivän rukoushetket Facebook-sivun striimatut hetkipalvelukset löytyvät täältä.
Vastaa
Tarkistamme kaikki blogitekstien kommentit ennen julkaisua. Joskus hyväksyminen voi kestää muutaman päivän.