IMG_0229

Mikä on retriitti?

Hiljaisuuden retriitti on usein viikonvaihteen mittainen vetäytyminen pois arjen rutiineista ja kiireestä, jotta kuulisi paremmin omaa kaipaustaan. Retriitti voi olla osallistujalle paikka levähtää ja kuunnella itseään ja Jumalaa kaikessa rauhassa.

Aloitusilta on vielä hiljaisuuteen laskeutumisen, informaation ja keskustelun aikaa. Illalla myöhemmin alkaa keskustelemattomus, johon jokainen osallistuja sitoutuu. Keskustelemattomuus ulottuu sunnuntain iltapäivään asti.

Retriitin päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista ja yhteisistä aterioista. Jokaisella osanottajalla on myös oma huone, jossa saa olla kaikessa rauhassa. Päivän ohjelmaan on aina varattu paljon aikaa myös ulkoiluun ja jokaisen omaan oloon. Joskus reriittiin osallistuja on nukkunut suurimman osan retriittiä väsymystään pois ja lähtenyt levänneenä kotiin.

 

Hiljaisuuden retriitit ovat 2 tai 3 yön yli kestäviä retriittejä, joilla ei ole otsikkoa tai jotka on tarkoitettu avoimiksi.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaniaan. Yhdistyksellä on noin 30 koulutettua ohjaajaa.

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin ignatiaaninen, erona on retriitin kesto. Nämä retriitit ovat lyhyempiä, tavallisesti 3-4 päivän mittaisia.

Arkipäivän retriitti l. kotiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia. Kyse on sarjasta tapaamisia joiden teemana on tiettyjen raamatunkohtien peilaaminen retriittivieraan omaan elämään. Tapaamisia ohjaajan kanssa on 8-12 sopimuksesta ja tapaamistiheydestä riippuen.

Muu hiljaisuuden viljely kattaa teemaretriitit ja lyhyet hiljaisuuden viljelyn muodot kuten hiljaisuuden päivät.

Ruotsinkieliset retriitit ovat suosittuja..

Retriittikalenteriin on merkitty retriitit, joiden ohjaajista vähintään yksi on käynyt Hiljaisuuden Ystävien ohjaajakoulutuksen. Retriittejä kannattaa kysyä myös seurakunnista.