IMG_5336Hiljaisuutta kohtaan tunnettu kiinnostus kertoo jotakin olennaista ajasta, jossa elämme. Syrjään vetäytyminen on toisinaan tarpeen, että voisimme hahmottaa omaa elämäämme. Hiljaisuus on yksinkertaisuutta. Siksi se auttaa selvittämään, mikä elämässä on oleellista ja merkityksellistä, mikä taas pintakuohua.

Meitä ympäröivän yhteiskunnan nopea muutos, työelämän paineet ja monenlainen epävarmuus synnyttävät ahdistusta. Hiljaisuuteen astuminen on tässä askel sisäänpäin, samalla kuitenkin monesti askel eteenpäin.

Hiljaisuuden viljely on löydetty Suomessa syistä, jotka liittyvät elämäntapamme muutokseen. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään uusi asia. Vanhassa suomalaisessa elämänmuodossa hiljaisuudella oli oma paikkansa. Hiljentyminen sunnuntaisin ja pyhäpäivien yhteydessä oli vielä muutama vuosikymmen sitten itsestään selvää ja osa kristillistä perintöämme.

Kaiken uskonnollisuuden lähteenä ja käyttövoimana on ihmisen kaipaus. Ihminen kaipaa elämän eheyttä, olemisen syvyyttä. Ihminen kurottaa arjen tuolle puolelle. Tämä kaipaus yhdistää kaikkia ihmisiä.